四川省德阳市2016年中考一诊英语试题含答案

发布时间:2021-06-13 13:24:46

德阳市 2016 年初中毕业生学业考试与高中阶段学校招生考试
英语适应性考试试卷
1.本试卷分为第 I 卷和第 II 卷。请将第 I 卷的正确选项用 2B 铅笔填涂在答题卡上。第 II 卷 用黑色钢笔答在答题卡上。 2.本试卷满分为 120 分。答题时间为 120 分钟。
第 I 卷 (共 90 分) 第一部分 听力测试(共两节,满分 20 分)
第一节 (共 5 小题,每小题 1 分,满分 5 分) 听下面 5 段简短对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选
出最佳选项,并标在试卷的相应的位置。听完每段对话后,你将有 10 秒钟的时间完成有关 小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。 1.How old may Lisa be? A.16. B.18. C.20. 2.How many ways has the girl tried to learn English well? A.Two. B.Three. C.Four 3.Where is the man probably? A.At home. B.In a restaurant. C.In a bank 4.What’s the weather like? A.Rainy. B.Sunny. C.Windy. 5.How much is one ticket? A.300 dollars. B.150 dollars. C.75 dollars. 第二节 (共 15 小题,每小题 1 分,满分 15 分)
听下面 5 段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个 选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个 小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白对两遍。
听下面一段对话,回答第 6 和第 7 两个小题。 6.Where is the man going? A.To a post office. B.To a bookstore. C.To a cinema
第 1 页 共 13 页 德阳市 2016 年初中毕业生学业考试与高中阶段学校招生考试 英语适应性考试试卷

7.How will the man get there? A.On foot. B.By taxi. C.By bus.
听下面一段对话,回答第 8 至第 10 三个小题。 8.What are they talking about? A.People in Japan. B.Customs in Japan. C.Cities in Japan. 9.How many times has Tom been to Japan? A.twice. B.once. C.several times. 10.What should Lucy wear if she is invited to a party? A.jeans. B.a sweater. C.a dress.
听下面一段对话,回答第 11 至第 13 小题。 11.What does Lily have to do every Saturday morning? A.Do her homework. B.Look after her brother. C.Have an art lesson. 12.How many people will probably go bike riding? A.Four. B.Five. C.Six. 13.Where will they meet? A.At No.1 bus stop. B.At No.3 bus stop. C.At No.5 bus stop.
听下面一段对话,回答第 14 至第 16 三个小题。 14.When did Susan go the Great Wall? A.On the first day. B.On the second day. C.On the last day. 15.What did Susan buy for her mother? A.Beijing duck. B.A watch. C.A skirt. 16.How was Susan’s vacation? A.She enjoyed herself. B.She felt tired. C.She was a little sad.
听下面一段独白,回答第 17 至第 20 四个小题。 17.Where did Jack usually spend his holidays? A.In English. B.In a small town. C.In his own home. 18.When did he go to Russia? A.This year. B.Last year. C.Two years ago. 19.How long did Jack stay in Russia? A.One day. B.A few days. C.A month.
第 2 页 共 13 页 德阳市 2016 年初中毕业生学业考试与高中阶段学校招生考试 英语适应性考试试卷

20.What did the old man want Jack to do? A.To buy a map. B.To go home. C.To cross the street.

第二部分 基础知识运用(共两节,满分 30 分)

第一节 单项选择(共 15 小题,每小题 1 分,满分 15 分) 从题中所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
21.---Is the tall building__________university? ---Yes. My cousin is studying in __________university. A.an;an B.an;the C.a;the D.the;a 22.Nancy spoke in such a low voice that__________students in our class could hear her. A.all B.many C.few D.little 23.It__________me half an hour to finish my homework.

A.took B.spent C.paid D.cost 24.---Is Jame at home?
---No. He__________Beijing to be a volunteer. A.is going to B.was going to C.has been to D.has gone to 25.A good friend always gives you a helping hand_________you are in trouble. A.when B.before C.until D.though 26.---Which city is your favorite?

---Hangzhou. I think it’s _________of all the ten cities. A.the worst B.worse C.the best D.better 27.You’d better _________football in the street. It’s dangerous. A.not to play B.not play C.don’t play D.not playing 28.--All the clerks went home__________Mr. Wang. Why? ---Because he had to finish his work. A.beside B.besides C.with D.except

29.If Tina__________at home tomorrow, I__________her. A.stays;will visit B.will stay;visit C.stays;visit 30.Both Lily and Tom __________ to the party yesterday.

D.will stay;will visit

第 3 页 共 13 页 德阳市 2016 年初中毕业生学业考试与高中阶段学校招生考试 英语适应性考试试卷

A.invited B.was invited C.had invited D.were invited

31.Mr.Thin was very poor, _________ he was very happy.

A.and B.but C.or

D.so

32.I love the teachers__________make friends with us.

A.whom

B.who

C.which

D.when

33.__________bad weather it is! We can’t go out for a walk.

A.What a B.How a C.What D.How

34.Tony asked Mike__________

A.where did he come from

B.where he came from

C.where does he come from D.where was he from

35.---Do you think it will be cool tomorrow?

---__________. It has been too hot for a week.

A.I hope so B.I hope not C.I’m afraid so D.I’m afraid not

第二节 完型填空(共 15 小题,每小题 1 分,满分 15 分)

通读短文,理解其大意,然后从短文后面各题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出能

填入相应空白处的最佳选项。

I’ve lived with my parents in China for three months. I like the people here, but the food isn’t

simply a meat. It’s something a challenge. When I sit down in a __36__, I often fail to order the

right food and use __37__correctly. I’ll never__38__the most embarrassing(尴 尬 的 )experience

that we had last month. Father and I went into a(n) __39__restaurant as we saw so many people

eating there, and we though it must be a __40__restaurant to visit. We had the most difficult time

ordering our meal because there were so many choices and not every dish had a picture on the

menu. Ordering food became a guessing game. __41__, the waiters were very __42__. It took

three of them 15 minutes to take our order for__43__. I simply wanted water, but my father

wanted to try one of the fresh juices listed on the menu. There were two problems, however. There

were__44__pictures nor English on the menu. Finally,__45__just ordered a Coca Cola. During the

__46__noodles slipped through my chopsticks onto the table lots of times. Once I tried to__47__

up a dumpling for my father, but I__48__it on his shorts. We both looked at it__49__it fell to the

floor. I looked behind me and people were __50__about my chopstick skills.

36.A.classroom B.restaurant C.school

D.back

第 4 页 共 13 页 德阳市 2016 年初中毕业生学业考试与高中阶段学校招生考试 英语适应性考试试卷

37.A.forks

B.spoons

C.knives

D.chopsticks

38.A.forget

B.remember C.think

D.want

39.A.empty

B.peaceful

C.quiet

D.crowded

40.A.bad

B.good

C.small

D.big

41.A.Suddenly

B.Finally

C.Luckily

D.Probably

42.A.honest

B.patient

C.proud

D.brave

43.A.dessert

B.fruit

C.drinks

D.vegetables

44.A.both

B.either

C.only

D.neither

45.A.he

B.she

C.I

D.they

46.A.discussion B.meeting

C.interview D.meal

47.A.pick B.get

C.put

D.wake

48.A.ate

B.dropped C.prepared D.took

49.A.so

B.because C.as D.but

50.A.laughing B.thinking

C.arguing D.learning

第三部分 阅读理解(共 15 小题,每小题 2 分,满分 30 分) 阅读下面的短文,根据短文内容从每题所给的 A、B、C、D 四个选项选出最佳选项。
A London is a fantastic place for shopping. Here are some of my favorite shops. My favorite clothes shop is Topshop. You can find one in most big towns. I go to the one at Oxford Circus, in the middle of London. The Virgin Megastore at Piccadilly Circus is one of the biggest and best music shops in the UK. If you are looking for a rare record, you’ll probably find it there. It’s open from 9:00 in the morning until midnight from Monday to Saturday, and from 11:30 to 16:00 on Sunday. Davenports Magic Shop is an amazing place. It began in the East End in 1898. It’s the oldest family magic shop in the world. It is a great place for both beginners and professionals. You’ll find it at Charing Cross underground station. It is open from 9:30 to 17:30 from Monday to Friday, from 10:30 to 16:30 on Saturday, and closed on Sunday and public holidays. Selfridges, in Oxford Street, is one of the biggest department stores in London. Many famous

第 5 页 共 13 页 德阳市 2016 年初中毕业生学业考试与高中阶段学校招生考试 英语适应性考试试卷

stars visit it when they are in the UK. It has six floors and you buy nearly everything there. If you like reading horror stories, go to Forbidden Planet in New Oxford Street. It’s a
bookshop with a large number of science fiction, horror and comic books. 51.Topshop is a shop that sells__________ A.books B.records C.clothes D.foods 52.How long is The Virgin Megastore open on Saturday? A.6 and a half hours B.8 hours C.9 hours D.Over 10 hours 53.If you want to meet some stars, you could try your luck in__________ A.Selfridges B.the Virgin Megastone C.Forbidden Planet D.Davenports Magic Shop 54.You can find Forbidden Planet__________ A.at Oxford Circus B.at Piccadilly Circus C.in New Oxford Street D.in Oxford Street
B Do you learn from your mistakes? But have you ever made the same mistake twice? I have. Sometimes I make the same mistake three or four times! Sometimes, good things happen because of mistakes. Once I got on the wrong train. That was a big mistake. But on that train, I saw a good friend. I was so happy I made that mistake! Another time I ruined a surprise. My mother planned a surprise party for my father. She told me it was a secret. But I was just a little boy and I couldn’t keep the secret. I told my father about the party. At first, my mother was mad at me. But then my father said he was happy he knew about it. He said he didn’t kike surprises. 55.The boy saw __________on the wrong train. A.his friend B.his father C.his mother D.his teacher 56.The word “ruin” means__________in Chinese. A.制造 B.获得 C.破坏 D.产生 57.What does the boy think of mistakes? A.Mistakes are not welcome. B.Sometimes a mistake can be a good time thing. C.All mistakes mean happy accidents. D.A mistake is a terrible thing.
C
第 6 页 共 13 页 德阳市 2016 年初中毕业生学业考试与高中阶段学校招生考试 英语适应性考试试卷

We celebrate many holidays here in America. On January 1, we welcome the coming of a new year like many people in other countries. And we have another four holidays on the first day of a month: April Fool’s Day, May Day, Friendship Day (Aug.1) and Grandparents Day (Sep.1) The most important holiday for the young people comes in February. It is Valentine’s Day. Lots of boys give red roses to girls as a present. People celebrate some holidays for their family members. We say thanks to our mother in May and celebrate Father’s Day in June. In November many people go back home for Thanksgiving Day, so the whole family can stay together. There are also some interesting holidays for children. For example, Halloween comes at the end of October. Of course, the most important festival is Christmas. After a year of work and study, people can enjoy a long holiday, eat big meals, and visit family and friends. 58.How many holidays are on the first day of a month in America? A.Four B.Five C.Seven D.Ten 59.Halloween is one of the interesting holidays for__________ A.children B.mothers C.girls D.students 60.Many people go back home in November because they want to__________ A.enjoy a long holiday B.have a good rest C.eat big meals with friends D.spend Thanksgiving Day with their family 61.This passage is about__________ A.America B.happiness C.people in America D.holidays in America
D I’ve loved my mother’s desk since I was just tall enough to sit above the top of it. Mother sat writing letters. Standing by her chair, looking at the ink bottle, pens,and white paper, I decided that the act of writing must be a most wonderful thing in the world. Years later, during her final illness, Mother kept different things for my sister and brother. “But the desk,” she said again, “is for Elizabeth.” I never saw her angry, never saw her cry. I knew she loved me; she showed in action. But as
第 7 页 共 13 页 德阳市 2016 年初中毕业生学业考试与高中阶段学校招生考试 英语适应性考试试卷

a young girl. I wanted to have heart-to-hear talks between mother and daughter.

They never happened. And a gulf opened between us. I was “too emotional(易动感情的)”

But she lived “on the surface(表面)”.

As years passed and I had my own family. I loved my mother and thanked her for our happy

family. I wrote to her in careful words and asked her to let me know in any way she chose that she

did forgive me.

My hope turned to disappointment, then little interested and, finally,peace---it seemed that

nothing happened. I couldn’t be sure that the letter had even got to Mother. I only knew that I had

written it, and I could stop trying to make her into someone she was not.

But the present of her desk told me, as she’d never been able to, that she was pleased that

writing was my chosen work. I cleaned the desk carefully and found some papers inside---a photo

of my father and a one---paper letter, fold(折叠)and refolded many times. It was my letter.

“In any way you choose, Mother, you always chose the act that speaks louder than words.”

62.The writer began to love her mother’s desk__________

A.after Mother died

B.after she became a writer

C.when she was a child D.when Mother gave it to her

63.Which of the following is true?

A.Mother often cried but never got angry.

B.Mother often got angry but never cried.

C.The writer didn’t love Mother but thanked her.

D.The writer knew Mother loved her but showed in action.

64.What did Mother do with her daughter’s letter asking for forgiveness(原谅)?

A.She had never received the letter.

B.She read the letter again and again till she died.

C.For years, she often talked about the letter.

D.She didn’t forgive her daughter at all in all her life.

65.What’s the best tittle of the passage?

A.My Letter to Mother B.Mother and Children

C.My Mother’s Desk D.Talks between Mother and Me

第 8 页 共 13 页 德阳市 2016 年初中毕业生学业考试与高中阶段学校招生考试 英语适应性考试试卷

第四部分 口语运用(共 5 个小题,每小题 2 分,满分 10 分) 从方框中选择恰当的句子将对话补全,使其通顺达意,并将所选的句子的番号 A、B、C、D 或 E 填涂在答题卡上。 A.Thank you for telling me so much. B.At half past seven. C.What time do you usually get up? D.What subject do you like best? E.I often do some sports. A:Laura, may I ask you some questions? B:Sure. A:___66___ B:At six o’clock. A:What time do you usually go to school? B:___67___ A:What do you often do before breakfast? B:___68___ A:Do you like English? B:No, I don’t. A:___69___ B:Science. A:That’s all.___70___ B:You’re welcome.
第 II 卷 (共 30 分) 第五部分 写(共三节, 满分 30 分)
第一节 单词拼写(共 5 小题, 每小题 1 分,满分 5 分) 根据句意及汉语提示,写出该单词的正确形式,并将答案写在答题卡上指定的位置。
71.December is the_______________(第十二)month of a year. 72.She always does the housework by_______________(她自己). 73.I am _______________(更忙)today than yesterday. I have too many things to do. 74.I’m sorry to hear that Lily’s lovely dog_______________(死) last week. 75.Your teacher will tell you the_______________(重要性)of the meeting.
第 9 页 共 13 页 德阳市 2016 年初中毕业生学业考试与高中阶段学校招生考试 英语适应性考试试卷

第二节 短文填空(共 10 小题,每小题 1 分,满分 10 分) 阅读短文,根据短文内容在方框内选择适当的单词并用其适当形式填空,使短文通顺、
完整(每空只填一个单词,每词限用一次)。把所填单词的正确形式写在答题卡上指定的位 置。 get, problem, they, show, parents, health, lunch, habits, by, many
How often do you have dinner with your family? Studies show that family dinner hour is an important part of__76__living. When family members eat together, they eat__77__fruit and vegetables and less junk food. For younger kids, if they often eat dinner with__78__family, they’ll have fewer health__79__later in life. For__80__, the simplest way to understand their teenagers is__81__having family dinners with them. A survey of 1,000 teenagers and parents __82__that eating dinner as a family helped kids in many ways. It helped them__83__better grades, and keep them away from bad__84__like smoking and drinking. In fact, it’s not the family dinner that’s important. It’s the time together. It doesn’t have to be dinner. It could be__85__or breakfast. The most important thing is communicating. 第三节 书面表达(满分 15 分) 假如你校将开展以“安全”为主题的英语演讲比赛,以增强同学们的安全意识,提高自我 保护能力。请你根据以下内容要点,以 How to Keep Safe 为题目写一篇演讲稿。 内容要点:1.慎重交友;2.不向某生人透露个人信息;3.不给某生人开门;4.遇险报警; 5.遵守交通规则; 要求:1.必须包含以上所有要点,可以适当发挥;2.80 词左右(开头和结尾已经给出, 不计入总词数);3.不能出现真实的人名,校名及地名;4.请将短文写在答题卡上指定的位置。 How to Keep Safe It’s important for us to keep safe all the time.______________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ That’s all. Thank you.
第 10 页 共 13 页 德阳市 2016 年初中毕业生学业考试与高中阶段学校招生考试 英语适应性考试试卷

德阳市 2016 年初中毕业生学业考试与高中阶段学校招生考试
英语适应性考试试卷 参考答案
1.A 2.C 3.B 4.A 5.C 6.B 7.A 8.B 9.A 10.C 11.B 12.C 13.B 14.B 15.C 16.A 17.A 18.B 19.B 20.A 21.C 22.C 23.A 24.D 25.A 26.C 27.B 28.D 29.A 30.D 31.B 32.B 33.C 34.B 35.A 36.B 37.D 38.A 39.D 40.B 41.C 42.B 43.C 44.D 45.A 46.D 47.A 48.B 49.C 50.A 51.C 52.D 53.A 54.C 55.A 56.C 57.B 58.B 59.A 60.D 61.D 62.C 63.D 64.B 65.C 66-70CBEDA 71.twelfth 72.herself 73.busier 74.died 75.importance 76.healthy 77.more 78.their 79.problems 80.parents 81.by 82.showed(shows) 83.get 84.habits 85.lunch One possible version: How to Keep Safe It’s important for teenagers to keep safe all the time. But how can we keep safe? Here is some of my advice. First, we should be careful when we make friends, especially through the Internet. Second, we should keep our personal information secret and not tell strangers our address or telephone number. Third, we shouldn’t open the door for strangers when are alone at home. Fourth, we should call the police if we are in danger. Last but not least, we should follow the traffic rule. We may get hurt or lose our lives if we don’t. That’s all. Thank you. 附:听力材料 Text1 W: John, I want to learn to drive.
M: Lisa, I don’t think sixteen-year-olds should be allowed to drive. Text2 M: How many ways have you tried to learn English?
W: I’ve tried several, such as watching English news, taking notes, learning English grammar and joining the English club. Text3 W: Can I help you?
M: Yes. A bowl of rice, two pieces of bread, some beef and some vegetables. Text4 M: I’m going to school. Bye, Mom.
W: Look at the weather outside. If you don’t take an umbrella with you, you’ll get wet. Text5 W: What can I do for you, sir?
第 11 页 共 13 页 德阳市 2016 年初中毕业生学业考试与高中阶段学校招生考试 英语适应性考试试卷

M: I want two tickets to Paris. W: OK. 150 dollars, please. M: Here you are. Text6 M: Excuse me. W: Yes? M: Could you please tell me how to get to the bookstore? W: The bookstore? M: Yeah. W: OK. Go along this road, take the second turning on your left. The bookstore is just in front of the cinema. M: Should I take a bus? W: No, it’s near here. You can go there on foot. M: OK. Thanks a lot. W: You’re welcome. Text7 M: You must be really excited about leaving for Japan, Lucy. W: Yes, but I’m a little nervous, too. Because I don’t know the customs in Japan. M: Don’t worry. Let me tell you. I have been there twice. W: What are people supposed to do when they meet for the first time? M: They are supposed to bow when they meet for the first time. W: What should I wear when I go to a party? M: You’d better wear a dress. W: Thanks a lot, Tom! I feel better now. M: You are welcome. Text8 M: Hi, Lily! What are you going to do this Sunday? W: Hi, Tom! Don’t you know? I have to look after my younger brother every Sunday morning. M: What about the afternoon? W: I’m going bike riding with Helen and Dave. M: Bike riding? That sounds interesting. Can I help you? W: Sure. And you can also invite Nick and Tina to go with us.
第 12 页 共 13 页 德阳市 2016 年初中毕业生学业考试与高中阶段学校招生考试 英语适应性考试试卷

M: Tina? I’m afraid she can’t come. She has an art lesson. But Lucy can, I think. W: OK. M: Well, what will we take with us? W: Some water. M: OK. Will we meet at the No.1 bus stop or the No.5 bus stop? W: The No.3 bus stop at 3:00 p.m. Text9 M: Hi, Susan! Long time no see! W: Hi, Rick! Yes, I went to Beijing on vacation. M: Oh, really? Did you go to the Palace Museum? W: Yes, I did. I visited it on my first afternoon. M: Did you go anywhere else? W: Yes, I visited the Great Wall the next day. And I went to the Wangfujing Street on the last day. M: Did you buy anything special? W: Yes. I bought Beijing duck for my grandparents, a shirt for my father and a skirt for my mother. And I bought a watch for my brother. M: What did you buy for yourself? W: Nothing. But I had fun and my family also felt happy. That was enough for me. Text10 Jack lives in a small town in England. He always stayed in his own country for holidays. But last year he thought, “I’ve never been outside my country. All my best friends have been to Russia, and they all said it was nice. I’m going there this year.” So he went to Russia and stayed there for a few days. One day, he went out for a walk. In England, people drive on the left, but in Russia they drive on the right. Jack forgot about this. While he was crossing a busy street, a car almost knocked him down. Jack stood there for a few seconds, full of fear. Then he came to himself and said. “Where am I?” An old man selling maps ran to Jack at once and said, “Maps of the city, sir.”
第 13 页 共 13 页 德阳市 2016 年初中毕业生学业考试与高中阶段学校招生考试 英语适应性考试试卷


相关文档

  • 河北省2016年中考英语真题试卷带解析
  • 天津市2016年中考英语试题含答案(word版)
  • 河南省2016年中考英语试题及答案(word版)
  • 河北省2016年中考英语试题(WORD版-有答案)
  • 广东省深圳市2016年中考英语试题(word版-内含答案)
  • 湖北省黄石市2016年中考英语试题(word版-含答案)
  • 广东省深圳市2016年中考英语试题(word版-含答案)
  • 猜你喜欢

  • 电子技术基础第5章 逻辑门与组合逻辑电路mm
  • 大同市冠泽餐饮服务有限公司(企业信用报告)- 天眼查
  • 明 杨慎书法作品欣赏
  • 中考体育考试项目测试方案
  • 生物基活性炭纤维活化机理及应用研究_徐思
  • 浙江润土农业科技有限公司企业信息报告-天眼查
  • 新生儿肛门和直肠畸形应该做哪些检查?
  • 苏童新长篇小说《碧奴》被15个国家买下版权
  • word批量生成条形码
  • 2019年杭州电子科技大学运筹学考研真题硕士研究生入学考试试题
  • 最新通用大气清新ppt模板(139)
  • 【精选计划】2019年幼儿园班级管理工作计划范文1
  • 北京大学翻硕英语考研真题、考研经验分享
  • 货币需求南京农业大学教学精品课程建设工作
  • 简短好听的恋爱个性签名
  • 创意新年快乐祝福语大全
  • 苏教版六年级语文下册《文 11 读书要有选择》优质课课件_6
  • Windows驱动学习(一)-- 环境搭建
  • 开小吃店的创业准备计划书
  • 开展争做具有新疆特色四好老师教育实践活动心得体会优秀篇】
  • 6.4 Four Stages of Planetary Development
  • 写给远方的朋友作文
  • 医疗网络创业投资项目商业计划书
  • 中国酒店业发展现状及趋势汇编
  • 【合同协议】最新专业范文-土地流转个人合同范本
  • 中国传统节日介绍
  • 我的爸爸作文900字 我最“亲爱的朋友”——爸爸
  • 写景的好文章阅读
  • 幼龟冬天怎么养
  • 浙江省台州市书生中学2016届高三历史上学期第一次月考试题
  • 机械制图-断面图ppt课件
  • 人民币贬值的原因有哪些
  • 【中小学资料】新北师版初中数学七年级上册2.11有理数的混合运算1*题.doc
  • 操作系统用户界面
  • 升级有理 品质至上——BMW 5系升级体验
  • [精品]湖南省长沙市第一中学2019届高三第九次月考语文试题(word片版)
  • 人教七年级数学复习课件-立体图形的展开与折叠
  • 春节作文(小学六年级700字)_2.doc
  • 制革工业废水处理
  • 荣耀7x可以双卡吗
  • 宝鸡时典文化产业发展有限公司企业信用报告-天眼查
  • 小学三年级上册开学第一课主题班会原创2篇
  • 电脑版